Ordlista
Fikonspråk
Ibland blir det lite för mycket fackspråk, även om vi försöker lägga band på oss så långt det är möjligt. Så en liten ordlista som kanske kan vara till nytta. Håll till godo!

Affisch
Enkelsidigt blad med reklambudskap i större format, oftast A3 eller betydligt mer.

Altarskåp
Folder som öppnas som ett par skåpsdörrar.

Banderoll
Stor skylt i flexibelt material som t ex textil eller tunn PVC.

Bestruket papper
Papper med en slät yta, som ger bra bildåtergivning. Kan vara matt, sidenmatt eller glättat. Ju blankare, desto skarpare och mustigare bilder.

Broschyr
Häftad eller limbunden trycksak, 8 sidor eller mer.

Bigning
Kraftiga papperskvaliteter kräver en bigning för att kunna vikas snyggt - i en maskin görs en intryckning i papperet som fungerar som ”brottanvisning”.

CMYK
Additiv färgmodell som används för fyrfärgstryck. Med Cyan, Magenta, Gul och Svart i olika mängder kan de flesta färger återskapas, men dock inte alla. Tonomfånget för en tryckt bild är en bråkdel av vad ögat kan uppfatta, men även mindre än vad en bildskärm eller en fotografisk bild kan återge.

Dekal
Klistermärken av plast med transparent eller färgad botten. Trycks eller printas. Finns i alla möjliga former och storlekar.

Dragspelsfolder
En folder som falsats i zick-zack och kan dras ut som ett dragspel.

EPS
Encapsulated Post Script, ett bildformat som är lämpligt för tryck. Vektoriserade EPS-bilder (t ex teckningar, logotyper etc) är lagrade som matematiska kurvformer, vilket gör att de kan förstoras hur mycket som helst utan att tappa skärpa och kvalitet.

Falsning
Ett snofsigare ord för vikning.

Flash
Ett program för animeringar på bl a webbsidor.

Folder
Falsad trycksak, från fyra sidor och uppåt.

Forex
Ett plastmaterial som används till utställningsskyltar.

Fyra upp (två upp etc)
En benämning för att trycka t ex flera likadana blad tillsammans på ett större ark - det blir billigare så.

GIF
En komprimeringsmetod för bilder (se även JPEG), som tar bort färger som inte förekommer i den aktuella bilden. En GIF-bild blir därför ofta ännu mindre än en JPEG-bild. GIF passar bäst till illustrationer.

”Giveaways”
Div prylar, t ex pennor, väskor, klockor med företagets logotype på.

Inkjetadressering
Påtryck av adresser direkt på t ex en tidning eller broschyr. En effektiv och billig metod som kan ersätta kuvert och etiketter.

Javascript
Ett programmeringsspråk för webbsideframställning.

JPEG
En jpeg-bild är komprimerad till en storlek som kan vara bara några procent av den ursprungliga. Bilden ”förenklas” genom att partier med näraliggande färger skrivs på lagringsmediet som t ex ”347 pixlar 100% svart” istället för ”100% svart” 347 gånger. I måttlig komprimering försämras kvaliteten knappast märkbart. JPEG passar bäst till fotografiska bilder.

Kartong
1. Kraftigt, styvt papper 2. Låda av d:o

Lackning
Genom att trycka med lack ovanpå t ex bilder i en broschyr kan man få fram glansiga, mättade bilder även på ett matt papper. Man kan även använda matt lack på glansigt papper för att få fram spännande effekter.

Laminering
Att förse skyltar, trycksaker m m med ett skyddande plastlager, som kan vara tunt eller tjockt, matt eller blankt o s v.

Lättskiva
Skiva av skumplast och kartong för montering av affischer.

Obestruket papper
Papper med en porig yta. Känns behagligt att ta på och ger bra textåtergivning utan störande reflexer, men är inte så bra för bilder.

Oblatering
Att försluta t ex en folder med en liten självhäftande etikett, oftast rund, därav namnet oblat. Kan även användas för att fästa ett svarskort o s v.

Provtryck
Simulering av tryckresultat. Kan göras fotografiskt från framtagna tryckfilmer, eller digitalt direkt från dokumentfil. Används för att kontrollera kvaliteten innan tryckning, och för finjustering av pressarna i tryckeriet.

PMS
Pantone Matching System, är ett system för att kategorisera och namnge en mängd färdigblandade tryckfärger. PMS är ett exakt färgsystem som är definierat som internationell standard inom den grafiska branschen. Dekorfärg används ofta vid tryck på textilier, dekaler eller broschyrer och kontorstrycksaker där logotypen ska vara i färg, men inga fotografier ingår.

RGB
Subtraktiv färgmodell som används på bildskärmar (inklusive TV). Färgerna Röd, Grön och Blå blandas till olika nyanser.

Roll-up
Lättransporterat skyltsystem för mässor och liknande. Fungerar i princip som en filmduk.

Screentryck
Tryckmetod för skyltar, dekaler, kläder m m.

Skylt
En affisch som monterats på en styv skiva. Oftast 70x100 cm eller 50x70 cm.

Spaltmillimeter
Debiteringsmått för tidningsannonser. En annons som är t ex 3 spalter bred och 200 mm hög är 3x200 = 600 spaltmillimeter.

TIFF
Ett filformat som bygger på pixlar. Bilden kan inte förstoras från sin ursprungliga storlek utan att bli taggig.

Utfallande
Annons eller bild som går ända ut till papperets kant.

Utskurna texter
Logotyper, texter eller symboler som skärs ut i självhäftande plastfolie och monteras med hjälp av appliceringstape. Ingen bottenyta.

Vikvägg, vikåtta
En vanligt förekommande typ av skyltramar, bestående av oftast 8 aluminiumramar som kopplats ihop med gångjärn. Den är ganska enkelt flyttbar och lätt att byta skyltar i.

Överex
Vid tryckning uppstår nästan alltid en viss överupplaga, eftersom det behövs några extra exemplar för att ställa in färghållning, justera in bokbinderimaskiner o s v. Tryckerierna har rätt att debitera en viss överupplaga.